Nieuws

In memoriam Frits Kool

Geplaatst op

 

Maandag 7 augustus 2017 overleed Frits Kool na een tragisch auto-ongeval. Frits kennen we als bestuurslid van de Stichting Ooievaarsdorp Liesvelt. Officieel sinds 2005, maar feitelijk al veel langer. Frits is een echte zoon van de polder. Heel z’n leven woonde hij in de regio. Hij was een biologische/ecologische agrariër op het familiebedrijf “De Groene Hofstee” in Hei- en Boeicop in de Vijfheerenlanden.
Frits was een zeer betrokken warm mens. Altijd vol belangstelling voor de mensen om hem heen. En vanuit die belangstelling ook bereid om mee te helpen. Op vele terreinen was hij actief. Altijd heeft hij een brede blik gehad. Hij was betrokken bij de Werkgroep Alblasserwaard-Vijfheerenlanden (de WAV) die ook buiten ’s lands grenzen keek naar het effect van het agrarisch ondernemen. Zijn drijfveer was om de gevolgen van menselijk handelen niet af te schuiven op anderen of op de toekomst, maar om zelf concrete stappen te ondernemen. Vanuit de WAV kwamen ook de initiatieven om de agrarische natuur- en landschapsvereniging Den Hâneker op te richten. Ook daar was Frits zeer betrokken bij het boerenlandleven en werd hij bestuurslid. Het ging om dezelfde idealen: het bewaren en onderhouden van de schepping, wereldwijd en dichtbij op het eigen erf.

Bij de planvorming om het Ooievaarsdorp om te bouwen tot het Streekcentrum was Frits vanuit Den Hâneker betrokken. Vanaf 1999 deed hij mee met het maken van de plannen. Bij de daadwerkelijke ombouw stak hij de handen uit de mouwen. Op de werkdagen die georganiseerd werden om watergangen schoon te houden, bomen te snoeien of te kappen, poelen te maken enzovoorts, werkte hij hard mee. Hij onderhield graag contacten met de groenploeg van Joop. Vanaf 2005 was hij bestuurslid van onze Stichting. Zijn inbreng was altijd praktisch en gericht op het zoeken van oplossingen. Geen vergadertijger, wel een markant mens op wie nooit tevergeefs een beroep werd gedaan. Wars van bureaucratie, sociale media en technische snufjes die afleiden van de menselijke contacten; geen facebook, mobieltjes, iPads en dergelijke. Hij had passie voor het verstandig boeren in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. Zijn ideaal was een bloeiende polder met ruimte voor iedereen, voor vogels, dieren, planten - en de mens, niet te vergeten. Het Streekcentrum Ooievaarsdorp Liesvelt moest een plek worden waar mensen van buiten de regio het mooie van de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden kunnen ervaren. Hij heeft genoten van de bereikte resultaten en stond open voor de nieuwe ontwikkelingen, want hij stond altijd open voor avonturen.

Wij zijn verdrietig dat we zo abrupt afscheid moeten nemen van Frits. We zullen hem erg missen.

Het bestuur en alle betrokkenen/ vrijwilligers van het Streekcentrum.
Ander nieuws:

Nieuws

In memoriam Frits Kool


Uw bezoek

Openingstijden:
Di t/m zo 10:00 - 17:00 uur
Ma Gesloten
1e en 2e paasdag, 1e en 2e pinksterdag en hemelvaart zijn wij geopend.
Tarieven:
Volwassenen: € 3,50
Kinderen (3-12 jr.): € 2,00
Groepen: € 3,00 pp (volw.) en € 1,50 (3-12 jr.)
Dit geldt ook voor de mindervaliden.

Contact:
Wilgenweg 3
2964 AM Groot-Ammers
Tel. 0184-602616

Kalender

De complete kalender

Facebook: